Asztalfoglalás: +36 36 / 515-338

A bisztrók divatját éljük, ám ezek már messze vannak a hajdani gyorsbüféktől. Az egri fürdőkörnyék Zsálya Bisztrója például egy szállodához csatlakozik, ám az utcáról is betérhet, aki a Bükk környékének jellegzetes ízeire, például pisztrángra éhezik.

 

Ne lepődjön meg, akinek ismerősnek tűnik Gál Gábor, az egri Zsálya Bisztró tulajdonosának arca. Bizony ő volt az, akit öt esztendeje, lapunk első számainak egyikében a szilvásváradi Szalajka-völgy egyik leginkább vendégmarasztaló helyén, a Lovas étteremben faggatunk a ropogósra sült pisztráng receptjéről és a titkos szarvasgomba-lelőhelyekről – utóbbiakról persze mindhiába… (Itt jegyezzük meg: a Lovas tavaly a legnépszerűbb vidéki étterem címet érdemelte ki egy magazin szavazásán.) Most viszont egészen más arcáról mutatkozhat be a vérbeli vendéglátós, ugyanis második éttermét Dobó várának közelében, az uszoda szomszédságában nyitotta meg. Itt nem a kiéhezett túrázók rohamát várja, ezért kicsit könnyedebb, kifinomultabb, a városias ízlésnek jobban megfelelő fogásokkal csalogatja a betérőt.

-A bisztró jelleg azt diktálja, hogy kicsit szűkebb, de gyorsan és rugalmasan frissíthető étlappal fogadjuk a vendégeket. Itt akár hetente, kéthetente is változik a kínálat, annak megfelelően, hogy minek van éppen szezonja. Ha például beszerzünk egy szép tiszai harcsát, azt villámgyorsan viszontláthatják a tányéron a törzsvendégeink. Igyekszünk a megszokott minőségnél kicsit jobbat nyújtani, S remélhetőleg azt is sikerül bebizonyítanunk, hogy egy hétköznapi ebéd is jelenthet gasztronómiaélményt – magyarázza Gál úr, aki Meskó Norbert mesterszakáccsal együtt dolgozik e nemes célon. Rendezvényeik ízlésformálásra is beválnak, időnként hal- vagy vadvacsorára invitálják az egrieket, máskor az erdélyi ízeket kóstolhatja meg a Zsálya vendégköre. Hétvégente pedig tradicionális olasz étkeket készíthetnek a főzőiskolájuk résztvevői. Akadnak persze a Bükknek és környékének olyan ínycsiklandozó nyersanyagai, amelyek állandó helyet követelnek az étlapon. A pisztráng, az erdei gombák, a közeli Jászság egyik tenyésztőjétől beszerzett mangalica meg szürkemarha húsa – mind-mind ízekben mesél a régió értékeiről. A szarvas, az őz és a fiatal vadmalac  ugyancsak  felkéredzkedik az állandó étlapra. Vannak olyan elfeledett alapanyagok is, melyeket szeretnénk újra visszacsempészni a konyhába. Elhatározták, hogy a vadnyulat ismét megkedveltetik a Zsálya vendégkörével. Tavasszal a spárga, az eper és a friss zöldségek mellett a bárányé lesz a főszerep. Ám nem a megszokott rántott hús formájában adják majd az asztalra. Helyette például egy zöldséges konfitált báránycsülköt készítenek, amihez juhtúrós palacsintabatyu szolgál köretként.

A tavaly tavasszal nyílt Zsálya talán nyáron mutatja a legszebb arcát, hiszen kellemes, a zöldbe csalogató grillező kert tartozik hozzá. Hogy a teremtés koronáit leginkább vonzó fröccsteraszról ne is beszéljünk .

 

Palágyi Edit

Vidék ízei

VII. évfolyam 3. szám