Asztalfoglalás: +36 36 / 515-338

Zsálya Bisztró Az étterem az egri vár lábától, az uszodától és a törökfürdőtől néhány percre, egy 2010 tavaszán megnyitott szállodában található. Két bejárata is van: egy a kert irányából, és egy a parányi szálloda (Hotel Aqua) bejárata felől. A gyönyörűen felújított épület későbarokk stílusjegyeit jól ellensúlyozza az étterem letisztult, barátságos belső kialakítása. A sötétbarna, cseresznye és bézs színek vonulnak végig a berendezésen, a falakat szőlőfürtöket és kacsrészleteket ábrázoló ízléses fotók, és a környékbeli borászatok legjobb borainak palackjai díszítik. Külön dicséretet érdemel a szálloda és a bisztró egymással harmonizáló emblémáinak kialakítása: elegáns, visszafogott betűtípusok, lágy, pasztell árnyalatok, szemet gyönyörködtető formák.

A hagyományos bisztrókellékeket egytől egyig megtaláljuk az étteremben: az otthonos hangulatot, a fekete táblákra krétával felírt ajánlatokat, a helyi alapanyagokból készült hagyományos, és sokszor üdítően újragondolt, elérhető áron kínált ételeket. Meskó Norbert séf elsősorban a tradicionális magyar konyhára, a friss, környékbeli alapanyagokra építve állítja össze a szezononként változó étlapot és a kifejezetten olcsó, napi menüt (2 fogás 1000, 3 fogás 1300 Ft). Így megtalálható itt a szilvásváradi pisztrángtól a mangalicán, a szürkemarhán, a tanyasi szárnyasokon és az erdei gombákon át a bükki kézműves sajtokig minden, de ezen felül rendszeresek a különféle nemzetek konyháit bemutató tematikus hétvégék is. Ott jártunkkor éppen az erdélyi ételek kerültek terítékre – szó szerint.

A napi és a hétvégi kínálatból egyaránt választunk előételt: vinette-et és a naponta változó menüből juhtúrókrémmel töltött padlizsánkarikákat. A padlizsánkrém finom, füstös, kellően fokhagymás, a tálalás könnyed és elegáns; mindkét előétel szép vonalú tányérokon érkezik, a padlizsánkarikák bazsalikomos olajjal díszítve, nagy kosár frissen sült kenyérrel. Folytatásként diókrémlevest kapunk, a közepén enyhén megpirított pármaisonka-forgácsokkal. Második fogásunk miccs tejfölös-snidlinges burgonyával. A darálthúsból formált rudacskákat fatányéron tálalják, talán egy kicsit túl vannak fűszerezve, de ezt ellensúlyozza a faszénen grillezés füstös íze. Desszertként isteni papanas (erdélyi túrófánk) és mák brûlée (égetett mákos krém) érkezik. A séfet szemmel láthatóan inspirálják az olyan műfajok, mint a krémleves vagy a crème brûlée, ezekkel érezhető módon élvezettel kísérletezik a szezon hozzávalóinak felhasználásával (dió, mák), az eredmény pedig minden esetben izgalmas és egyáltalán nem tájidegen.

Nem hagynánk ki a haltepertőt sem, amely ropogós és finom (bár a szálkákkal vigyázni kell), tekintélyes adag frissen sült kenyérrel és lilahagymával tálalva. Az állandó étlapon is megtalálható ricottás derelye talán szokatlan kombináció, de mindenképpen nagyon ízletes, néhány nagyobb főtt-tésztabatyu, friss zsályás házivajjal érkezik. Megkóstoljuk az erdélyi malaccsorbalevest, és a mustáros- tárkonyos szarvaslevest erdei gombákkal (utóbbit a hagyományos, állandó étlapról) – e kettő jellegében hasonló, citromos-tárkonyos levest, ráadásul kiadós mennyiségeket. A húsok omlósak, a fűszerezés finom, pikáns. Kacsavonalon is erős a hely: a kacsasültet (egy fél sült kacsát) káposztás cvekedlivel hozzák, a kacsamell steaket pedig füge chutney-val és almás galette-tel (palacsintaszerű tésztával) tálalják. Mindkettő emberes adag, de megéri a küzdelmet. Desszertünk csokoládés trüffel és körte tatin. A csokoládégombócok házilag készülnek, magas kakaótartalmú csokoládéból. A hagyományos francia almatorta körtés változata, a szaftos-mézes körte tatin a nagyon édesszájúaknak ajánlható, mivel a körte eleve egyszerre pikáns és édes, ez mézzel fokozva átbillen a nagyon édes oldalra.

Az állandó étlapról megkóstoljuk a szarvasgombás libamájas crème brûlée-t is, amely aszúkrémmel és szőlőszemekkel körítve érkezik, hatalmas kosár friss kenyérrel. A grillezett mangalicaszüzet friss ratatouille-val töltött burgonyakosárkákkal, paprikakrémmel körítve tálalják. A burgonyakosárkákat egy egészen kicsit túlsütötték, már-már feketébe hajlik a szélük, és a hús is egy kicsit szárazabb a kelleténél, de a paprikakrém kellemesen pikáns. A zöldséges konfitált báránycsülköt juhtúrós palacsintabatyuval tálalva kapjuk, a hús nagyszerű, bár a juhtúró íze annyira erőteljes, hogy szinte minden mást elnyom. Lezárásképpen triflás mascaropone sorbettel próbálkozunk. A fanyar ízű, kissé szokatlan, sajtból készült hideg édesség fagylaltospohárban érkezik, csokoládéöntettel.

A konyha elvétve előforduló hibáit ellensúlyozza a felkészült és pontos kiszolgálás, a pincérek tájékozottak az ételek összetevőit és a borválasztékot illetően is, az extra kívánságokhoz és a kisgyerekes családokhoz is pozitívan állnak. Bár külön gyerekmenü nincsen, ha például egy darab üres palacsintát kérünk, akkor is minden gond nélkül teljesítik kívánságunkat (ráadásul a palacsintát még csak nem is számolják fel külön).

Egy szürke télvégi hétvégén jártunk itt, mégis azonnal áthatott és felvidított minket a barátságos légkör. A tulajdonos Gál Gábor ismerősként üdvözli a vendégek jó részét, leül hozzájuk beszélgetni, gyakran beáll leszedni az asztalokat is, és az is előfordul, hogy együtt ebédel a kisfiával, aki gyakori vendég az étteremben. A vendégek akár a konyhába is bekukkanthatnak, a séf és csapata láthatóan örömmel végzi a munkáját és ez a végeredményen is meglátszik.

A bisztró nagyon komoly borválasztékkal is büszkélkedhet, elsősorban az egri és Eger-környéki borászatokra helyezve a hangsúlyt. Máshol ritkán beszerezhető kincsekre bukkanhatunk itt, megkóstolhatjuk a Demeter-féle Eger csillagát, az Orsolya Pinot Noir-t, a Hagymási kadarkát, a Bolyki Merlot-t vagy a Metha Themát. A palackok jelentős szerepet kapnak a dekorációban is, amellyel kapcsolatban az egyetlen, kicsit túlzásnak érezhető dolog a krétával táblákra írt és rajzolt, kissé bumfordi viccek (ezek az itallapon, sőt még a számlán is visszaköszönnek), melyek talán még egy ilyen közvetlen hangulatú bisztróban is stílusidegenül hatnak. Persze világos a jó szándék, és egy ilyen helyen megbocsátható még ez is.

A Zsályában üdvözlőfalatként friss házi körözöttet kínálnak frissen sült kenyérrel, és kérhetünk házi málnaszörpöt tele valódi málnadarabokkal, vagy szódát Zsálya-címkés szódásüvegben, egészen jelképes áron. Az ököruszálylevest itt piros kislábasban tálalják, és két embernek is bőségesen elegendő adag – erre a pincérek is felhívják a figyelmet, ráadásul bizonyos napokon féláron kínálnak mindent, így fordulhat elő, hogy egy pohár jó borral és desszerttel együtt is bőven jól lehet lakni fejenként ezer forint körüli összegből.

A nagyjából 50-60 fős étteremben rendszeresen tartanak boros esteket, és úgy tűnik, főzőiskolaként is sikeresen üzemelnek, szombatonként ugyanis hol az olasz tradicionális konyhába, hol a francia, thai, vagy más nemzetek gasztronómiájába lehet itt gyakorlati betekintést nyerni.

A tesztelés időpontja: 2011. február . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.

 

forrás: http://www.diningguide.hu/ettermek/tesztek/etterem-informacio-5803